Andrási Andor: Nemzetközi Biztonsági Alapszabályzat: Az ionizáló sugárzás elleni védelem…

Ár: 3000 Ft

Megvásárolható

Kategória:

Az ionizáló sugárzás elleni védelemről és a sugárforrások biztonságáról szóló ezen Nemzetközi Alapvető Biztonsági Szabályzat (BSS) – továbbiakban Szabályzat – azoknak az erőfeszítéseknek a kicsúcsosodását jelzi, amelyeket az elmúlt évtizedekben folyamatosan végeztek a sugárzás elleni védelem és biztonság nemzetközi harmonizálása érdekében. A Szabályzatot közösen támogatja a FAO, az IAEA, az ILO, az OECD/NEA, a PAHO és a WHO (Támogató Szervezetek).
A Szabályzat megfogalmazása és megvitatása ügyével kapcsolatos példanélküli nemzetközi erőfeszítésben speciális szervezetekből és a Támogató Szervezetek tagországaiból több száz szakértő vett részt. 1993 decemberében a Szabályzatot elfogadó technikai munkabizottság tanácskozásán 51 országból és 11 szervezetből 127 szakértő vett részt. Egy külön munkabizottság foglalkozott a szerkesztés technikai részleteivel és az angolról arabra, kínaira, franciára, oroszra és spanyolra való fordítással.
AZ IAEA Kormányzó Tanácsa a Szabályzatot a 847. ülésén, 1994. szeptember 12-én fogadta el. A PAHO részéről a XXIV. Pán-amerikai Egészségügyi Konferencia fogadta el a Szabályzatot 1994. szeptember 28-i ülésén, a PAHO Ügyvezető Bizottságának 1994. június 28-i 113. találkozójának ajánlása alapján. A FAO főigazgatója 1994. november 14-én megerősítette a FAO Szabályzattal kapcsolatos technikai előterjesztését. Az Egészségügyi Világszervezet a Szabályzat elfogadásának folyamatát 1995. január 27-én fejezte be, amikoris az Ügyvezető Tanács 95. ülésén tudomásul vette a főigazgató ezzel kapcsolatos beszámolóját. Az ILO Kormányzó Testülete 1994. november 17-én fogadta el a Szabályzat kiadását. Az OECD/NEA Intéző Bizottsága a Szabályzatot 1995. május 2-i ülésén fogadta el. Ezzel az összes támogató szervezet részéről lezárult a közös kiadáshoz szükséges felhatalmazási eljárás.
Az IAEA ezennel kibocsátja a Szabályzatot annak végleges formájában, amely hatályon kívül helyezi az 1994. decemberben kiadott ideiglenes kiadást (Safety Series No. 115-1). A Szabályzat a IAEA Biztonsági Sorozatában (Safety Series) jelenik meg angol, arab, francia, kínai, orosz és spanyol nyelven.

Készleten

Kiadó
Kötés típusa

Szerző