Dr. Puskás László: Nanobionták

Ár: 1000 Ft

Megvásárolható

Kategória:

Vajon léteznek-e nanoméretű baktériumok, amelyek a M. genitalium átmérőjétől akár tízszer, térfogatáról akár tízezerszer is kisebbek? Elképzelhető, hogy ilyen törpe (nanus latinul törpét is jelent) szerzetek köztünk és bennünk élnek? Netán a nanobaktériumok lehetnek a Mars ősélőlényei? A könyv ezeket a kérdéseket feszegeti, miközben megtudhatjuk, hogyan és hol fedezték fel őket, milyen kórt terjeszthetnek, van-e köztük az élet kialakulásához és hogy valóban baktériumok-e.
Amikor (…) Japánból hazatértem a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központjába, még nem várt kész laboratórium. A fő feladatom az volt, hogy egy olyan csoportot szervezzek, amely különböző génkifejeződési mintázatok meghatározásával foglalkozik egy modern módszer, a DNS-chip technológia bevezetésével, illetve alkalmazásával. A hivatalos tudományos programok mellett sikerült hozzáfognom az általam csak titkos projektnek becézett kutatáshoz. Az sem zavart, hogy csoportunk még meg sem alakult, és laboratóriumi helységünk sem volt…
Természetesen minden elméletnek át kell esnie egy tudományos szűrőn, mert a szűrő hiányában áltudományos (többnyire kísérletesen nem igazolható, nem reprodukálható) eszmék is elárasztanának bennünket. Ennek ellenére mindig teret kell(ene) adni az általánosan elfogadott nézetnek ellentmondó vagy annak látszó új dolgoknak, és ellenőrizni kell azokat. A jelenlegi bíráló rendszer már a vita és az ellenőrzés lehetőségétől is megfosztja a kutatói társadalmat azáltal, hogy a kedvük ellen való tudományosan megfogalmazott és körüljárt vizsgálatok megjelenésének gátat vetnek, így fenntartva az akkori tudományos paradigmavilág status quoját.
A könyv írásánál megpróbáltam mindig egyensúlyozni a tudomány határmezsgyéjén úgy, hogy főként a tudomány felőli oldalon maradjak. Talán egy tudományos-fantasztikus regény készül majd a másik oldalról. Nem szerettem volna átugorni a tudományos világot, sőt ugrás közben ledönteni olyan ismert falakat, amelyek ellentmondanak sok megfigyelésnek, eddigi ismereteinknek. A könyvvel a célom a probléma felvetése volt, és az, hogy talán az olvasó fantáziáját is sikerül felpiszkálnom. És persze az is elképzelhető, hogy a felvetések között van olyan, amelyet a jövő kutatásai igazolni fognak.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző