John David Jackson: Klasszikus elektrodinamika

Előjegyezhető

Kategória:

John David Jackson elektrodinamika-könyvét részletes levezetéseinek, világos magyarázatainak, kristálytiszta fizikai szemléletének köszönhetően nemcsak tankönyvként, hanem kézikönyvként is világszerte használják.
A könyv a klasszikus és relativisztikus elektrodinamikát tárgyalja. Első fejezeteiben részletesen ismerteti az elektrodinamikai problémák megoldása során használt matematikai módszereket, ám a matematikai részek tárgyalását mindvégig a fizikai szemlélet uralja. Az elektrodinamika klasszikus fejezeteinek – elektrosztatika, magnetosztatika, Maxwell-egyenletek, hullámok terjedése, hullámvezetők, üregrezonátorok, egyszerű sugárzó rendszerek, hullámoptika – középpontjában az elektromos és mágneses jelenségek egysége áll. Mivel a relativitáselmélet gyökerei a klasszikus elektrodinamikába nyúlnak, a speciális relativitás 11. fejezetbeli ismertetése természetes átvezetés a relativisztikus részecskék kinematikájával és dinamikájával foglalkozó további fejezetekhez. A könyv érdekessége a mértékrendszerek – SI, cgs – vegyes használata, melyet a szerző a könyv bevezetőjében részletesen megindokol.

John David Jackson a kaliforniai Berkeley Egyetem professzora. Klasszikus elektordinamika c. könyve fizikus körökben alapműnek számít. jelentősen átdolgozott formában 1998-ban adták ki harmadszor az Egyesült Államokban. Ennek a kiadásnak a magyar fordítását tartja kezében az olvasó.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző