Dr. Filep László: Játékelmélet

Ár: 2300 Ft

Megvásárolható

Kategória:

A könyv első kiadása 1985-ben jelent meg a Tankönyvkiadónál. Máig az egyetlen olyan magyar nyelvű könyv, amely közérthető, olvasmányos stílusban, de mégis tudományos igényességgel tárgyalja a játékok matematika-elméletét. Megértéséhez elegendőek a középiskolai ismeretek.
A játékelmélet iránt napjainkban fokozódik az érdeklődés, egyre szélesedő alkalmazási területe miatt. A magyar olvasó számára különösen érdekessé teszi az a tény, hogy kidolgozásában fontos szerepet játszottak Amerikába került magyar matematikusok. Megalapozója Neumann János, első jelentős továbbfejlesztője Wald Ábrahám volt. Harsányi C. János lett a játékelmélet első (közgazdasági) Nobel-díjasa 1994-ben.
A kilenc fejezet anyaga tartalmazza a játékelmélet alapfogalmait és a véges játékok legfontosabb típusainak elemzését. Külön fejezet foglalkozik az ún. mátrixjátékok és a lineáris programozás kapcsolatával, amelynek megalapozói között szintén találunk magyar matematikusokat (Farkas Gyula, Haar Alfréd). A mondanivalót sok érdekes, gyakorlati példa teszi szemléletessé. A könyv végén történeti áttekintést, gazdag irodalmat és számos megoldandó feladatot találunk.
A második kiadás az elsőtől csak a kevés számú sajtóhiba kijavításában tér el.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző