Neumann János: A kvantummechanika matematikai alapjai

Előjegyezhető

Kategória:

Az iskolákat teremtő Neumann János időálló életművének egyik kiemelkedő dokumentuma ez a könyv. Magyar nyelvű kiadása tisztelgés a magyar származású nagy matematikus előtt, aki (mint e könyve is bizonyítja a fizikában is alapvetőt alkotott. Túl a könyv dokumentumjellegén, ismerete nélkülözhetetlen azok számára, akik a kvantumelméletnek a 60-as években újraéledő és ma is virágzó axiomatikus iskolával akarnak megismerkedni. A kvantummechanikának ebben a könyvben lefektetett alapelveit és axiómáit veszi kiindulási alapul a Wightman által fémjelzett axiomatikus kvantumtérelmélet.
A kvantumelméletet algebrai eszközökkel, ill. kvantumlogikai módszerekkel megközelítő irányzatok gyökerei is ebben a könyvben (és a szerző további munkáiban) találhatók.
A könyv szinte utolérhetetlenül egyszerű, eredeti és világos gondolatmenetéhez a legteljesebb matematikai precizitás társul, s feloldja a kvantummechanika születésének korában felmerült komoly matematikai nehézségeket, az elvi és értelmezési problémákat. A könyvben lefektetett apparátus a kvantummechanika teljes és máig kielégítő elmélete.

Készleten
Kiadó

Kötés típusa

Szerző