Róka Sándor: Matematikai mulatságok

Előjegyezhető

Kategória:

Az elmúlt években már megjelent három hasonló gyűjteményem: A matematika humora, „Humor a matematikában és „Humoros matematika. Korábban nem is gondoltam arra, hogy a matematikai folklórnak ez a területe ilyen gazdag. A rendszeres gyűjtés eredményeként összeállt ez a kötet is.
Ezek a történetek közelebb hozzák hozzánk a matematikát: a matematikaoktatást és a matematikusok világát. Tapasztalatokat közvetítenek a matematikáról, a matematikai gondolkodásról és a matematikus társadalomról. Egy-egy történet ha nem is igaz, de kiválóan jellemzi a helyzetet, valami lényegi jellemzőt mutat meg a matematikusok világáról.
A gyűjtemény rávilágít arra, hogy a matematika élő, érdekes, izgalmas tevékenység. Elkalandozunk rokon területre, a fizika és a számítástechnika humorához is.
Szórakoztatóak a történetek. Felhasználhatjuk őket például olyankor, amikor az órán a diákok figyelme már lankad, akkor egy-egy humoros történet feloldhatja fáradtságukat. Egy anekdota illusztrálja ezt a helyzetet:
Julián Lowell Coolidge, a Harvard nagyszerű geometriatanára volt a XIX. század első felében. Nagyon szellemes és humoros volt az óráin.
– Amikor tanítok – jegyezte meg egy alkalommal határozottan próbálom megnevettetni a hallgatókat. És amíg a szájuk nyitva van, beleteszek valamit, amin rágódhatnak.
Azoknak ajánljuk ezt a gyűjteményt, akiket érdekel a matematika. Akik szeretik a matematikát, azoknál ez a vonzalom a könyv elolvasása után csak mélyülhet.
Kellemes szórakozást!

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Sorozat

Thot - Tudomány és műveltség

Oldalszám

127