Horányi Mátyás: Eszterházi vigasságok

Ár: 4000 Ft

Megvásárolható

Kategória:

Ez a könyv egy nyugatmagyarországi késő-barokk főúri udvar színházi életének krónikája. Címe Bessenyei György költeményét, az Esterházy-udvar ünnepségeinek legismertebb leírását idézi.
Az Esterházyak udvartartásával Joseph Haydn, az egykori udvari karmester életét kutatva eddig főként a zenetörténet foglalkozott. Az Esterházy-színházak történetéről is a zenetudomány közölte eddig a legtöbbet: elsősorban C. F. Pohl, az első jelentős Haydn-monográfia szerzője (Joseph Haydn, Leipzig 1882), és Hárich János, aki legutóbb az Esterházy-librettók tükrében tekintette át a hercegi udvar zenei életét. (Esterházy-Musikgeschichte im Spiegel der zeitgenössischen Textbücher, Eisenstadt 1959). Eredményeiket Csatkai Endre, Zádor Anna és Franz Probst tanulmányai egészítik ki. Ez a könyv az Esterházy-család levéltárának eddig ismeretlen színháztörténeti iratai és a díszlet-anyag feltárásával folytatja munkájukat.
Kutatásaim messzemenő támogatásáért az Országos Széchényi Könyvtár és az Österreichische Nationalbibliothek vezetőinek mondok köszönetet.
Budapest, 1959. augusztus.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Kiadás éve

1959

Oldalszám

269