Pivárcsi István: Szent László városa

Ár: 800 Ft

Megvásárolható

Kategória:

„A monda váradi változata szerint Szent László Isten segítségének köszönhetően saját hadiszekercéjével volt képes utat vágni magának a hegyoldalban, és ez lenne az a híres szekerce, amit most a váradi székesegyház szentélyével szemben lévő falban egy színes dombormű mögött őriznek. A hasadék persze nem így keletkezett, hanem egy hatalmas karsztbarlang-rendszer beomlásával alakult ki. A Váradon őrzött szekerce régiségét illetően nincsen kétség, de az az állítás, hogy a szekerce Szent László megsemmisült sírjából került elő, még nem kellően bizonyított. A Tordai-hasadék keletkezésének legendája jól példázza Szent Lászlónak a köznép körében elterjedt hallatlan népszerűségét is.
Várad a középkorban sem elsősorban méreteivel, természeti adottságaival vagy különleges építészeti örökségével tűnt ki a magyar városok sorából, hanem elsősorban szellemiségével volt képes hatni, illetve központi szerepet játszani.
„Nagyvárad korai történetében is sok olyan eseményről van tudomásunk, amelyeket a későbbi krónikákban megörökítettek, de némelyik esetében valódiságukat illetően kételkednünk kell. Ugyanakkor ezek a legendák is nagymértékben hozzájárultak a mai Nagyvárad szellemi arculatának kialakulásához, a város semmivel össze nem hasonlítható egyedi varázsához.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző