Cs. Gyímesi Éva: Honvágy a hazában

Ár: 800 Ft

Megvásárolható

Kategória:

1989 decemberében megbukik a legdurvább közép-európai diktatúra Romániában, hogy helyét átadja egy új rendszernek, amely a várakozások ellenére nem képes úrrá lenni a belpolitikai feszültségeken. A belviszályok kiújulnak, felerősödnek, megnövekedik a szélsőségesek szerepe a politikai életben.
Cs. Gyímesi Éva, a kitűnő kolozsvári irodalmár és ismert közéleti személyiség azok közül való, akik ebben az indulatoktól és gyűlölködéstől terhes helyzetben a toleranciát, a román-magyar párbeszédet, a politikai konszenzust hirdetik. A Honvágy a hazában közel tíz év írásaiból ad átfogó válogatást. Éles hangú politikai publicisztikák, személyes hangvételű riportok-beszélgetések, izgalmas irodalmi esszék követik egymást időrendben, felvázolva így nemcsak egy gondolkodó értelmiségi szellemi útját, hanem az erdélyi politikai élet alakulását a nyolcvanas évek közepétől napjainkig. Újra megérezhetjük a diktatúra személyiséggyalázó, szűk levegőjét, átélhetjük a decemberi fordulat felszabadító élményét, s az erdélyi magyarság politikai éledését. A kötetben megtalálható a 85-ös Gyöngy és homok című legendás dolgozat is, amely a Securitate kedvenc olvasmányai közé tartozott, hiszen kétszer is elkobozták a kéziratot.
Cs. Gyímesi Éva olyan anomáliákra hívja fel a figyelmet (értelmiségi messianizmus, intolerancia, a másságtól való elzárkózás), amelyek a magyar közéletet is sújtják. Ideálja az az értelmiségi, aki pártoktól, érdekcsoportoktól függetlenül, ám szilárd erkölcsi alapokon állva civilként fejti ki véleményét az őt körülvevő világról.
A kötetnek különös jelentőséget ad az a tény, hogy erdélyi gondolkodótól, közéleti személyiségtől ilyen mélységű munka Magyarországon eddig még nem jelent meg.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Kiadás éve

1993

Oldalszám

364