Gróf Corti Egon Cäsar: Erzsébet

Ár: 4000 Ft

Megvásárolható

Kategória:

Az itt következő munkában azon voltam, hogy kizárólag hiteles, mindeddig közzé nem tett anyag alapján képet adjak egy asszonyról, akiről egyik udvarhölgye, Fürstenberg grófnő, egy ízben a következőket mondotta: Hogy milyen volt, a valóságban, hogy mi volt rajta olyan vonzó és elbűvölő, ezt sem véső, sem ecset nem képes visszeidézni. A legendában él tovább, nem pedig a történelemben.
Feletettem magamban, hogy kifejtem a legendából s a történelem sugárzó fényébe állítom, s igyekeztem mindenütt a teljes igazsághoz ragaszkodni. A királyi pár alakjai mindenképpen elviselik az igazság fényét, még ott is, ahol kényes dolgokról van szó, nem szorulnak sem kíméletre, sem hízelgésre. Ferenczy Idának, a királyné hűséges udvarhölgyének tökéletesen igaza van, amikor egy évvel az összeomlás után az őt meszólaltató Weisz Julián udvari tanácsos előtt kijelenti: Nyissák meg a levéltárakat! Az eredmény mindenféleképpen becsületére válik majd a mostanában gyakran igazságtalanul megtámadott dinasztiának.
Ebben a könyvben a legjobb tudásom s lelkiismeretem szerint osztottam el a fényt meg az árnyékot, úgy, amint elválaszthatatlanok minden emberi teremtménytől.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Alcím

I. kiadás

Fordító

Dr. Turóczi-Trostler József

Kiadás éve

1935

Oldalszám

459