Ránki György: 1944. március 19.

Ár: 800 Ft

Megvásárolható

Kategória:

Ránki György Magyarország német megszállásáról írt könyvének második, átdolgozott és bővített kiadását nyújtjuk át az olvasónak, mely az első kiadásnál részletesebben és alaposabban, újabb történeti források, hozzáférhetővé vált dokumentumok felhasználásával elemzi hazánk történetének ezen tragikus időszakát.
A Kállay-kormány 1943. őszi béketapogatózásait, felemás kísérleteit a háborúból való kiugrásra, a megszállás előzményeit és előkészítését, valamit a megszállást tárgyaló első részt az újabban megjelent német hadtörténeti és politikai irodalom, a Hitlerrel folytatott tárgyalások jegyzőkönyvei, német katonai anyagok, illetve angol és amerikai külügyi dokumentumok felhasználásával bővítette a szerző, de aprólékosabban elemzi a kiugrás belső jobboldali ellenzékének tevékenységét is.
A megszállási rendszer kiépítéséről, az ország gazdaságának és hadseregének a német célok szolgálatába állításáról, teljes kifosztásáról a német kancellária, a gazdasági minisztérium, valamint a Magyarországon állomásozó német csapatok hadinaplójának feldolgozása segítségével kapunk teljesebb képet a második részben. Vörös János vezérkari főnök hadinaplója és más új katonai dokumentumok a magyar hadseregről és szerepéről alkotott ismereteinket bővítik, az Egyesült Államokból hazakerült Szálasi-anyag és egyéb új levéltári források 1943-1944 belső csatározásainak, belpolitikai vitáinak, a szélsőjobboldal különböző csoportjai marakodásának teljesebb feldolgozását tették lehetővé.

TARTALOM:

Kiugrás vagy megszállás
A diplomáciai háború 7
A megszállási terv kidolgozása 48
Kállay új taktikája 58
Klessheim és előzményei 95
A békés megszállás 125
A megszállási rendszer
„Ősi magyar földön új magyar életet” 154
„Hősi életszemlélet” 186
„Munkával építjük az új Magyarországot” 210
„Szeretettől áthatott fajvédelem” 238
A Sztójay-kormány válsága 276
Utószó 302
Bibliográfia 319

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Alcím

Magyarország német megszállása

Fábri Magda

Sorozat

Második átdolgozott és bővített kiadás

Kiadás éve

1978

Oldalszám

323