Horkay Hörcher Ferenc: A gentleman születése és hanyatlása

Ár: 2000 Ft

Megvásárolható

E kötetben a szerző 1990 és 2005 között írt eszmetörténeti tanulmányait adjuk közre. Lapjain elfelejtett és jól ismert gondolkodók, politikusok, régen élt és kortárs írók, tudósok, katolikus és ateista értelmiségiek, a modern kori filozófia klasszikusai tűnnek fel, így Spinoza, Pufendorf, Shaftesbury, Hume, Adam Smith, Edmund Burke, Tocqueville, Lord Acton, Maritain és Huizinga, Ottlik Géza és John Lukacs. A történeti rendbe állított írásokon búvópatak-szerűen végigvonul egy gondolati szál: a mindenkori közvetlen téma mögött az európai civilizáció egyik jelentős – bár nem hibátlan – teremtménye, a gentleman eszményképe sejlik föl. Ez az ideál a XVII. és XVIII. században tűnik fel, rövid tündöklése a XIX. századra és hanyatlása a XX. századra esik, ezért joggal olvasható e késő XX. századi könyv úgy is, mint ami kissé szentimentálisan a gentleman eszményét siratja el.
Horkay Hörcher Ferenc 1964-ben született, Budán. Magyar-angol-esztétika szakos bölcsész, de jog- és államelméletet is tanult. Oxfordi posztgraduális tanulmányai során fordult figyelme a politikai gondolkodás története felé. 1995 óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója.
Korábbi kötetei a skót felvilágosodással, a kora modern eszmetörténettel és természetjoggal foglalkoztak. Budán él feleségével és két gyermekével.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Alcím

Válogatott eszmetörténeti tanulmányok 1990-2005

Sorozat

Helikon Universitas - Eszmetörténet

Kiadás éve

2006

Oldalszám

206