N. Horváth Margit: Klasszikus örökségünk

Ár: 1000 Ft

Megvásárolható

Kategória:

Összeállításunk egy programcsomag része, de önmagában is használható. Jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki hisz benne, hogy az elődeinktől ránk hagyományozott örökség gazdagabbá tesz bennünket. Elsősorban a Linguam Latinam disco I-II- tankönyvekhez készült, megkönnyíti azok kultúrtörténeti feladatainak megoldását. Ugyanis az ott megfogalmazott feladatokhoz egy könyvben, összegyűjtve található meg az elolvasandó szövegek legtöbbje.
Másodsorban a hagyományos, négy osztályos gimnáziumban latinul tanuló fiataloknak ajánljuk. Maguk a hagyományos tankönyvek is gyakran utalnak egy-egy olvasmánynál, szerzőnél az itt található kiegészítésekre, utóéletekre, de ez a gyűjtemény még egyértelműbbé teszi számotokra az ajánlásokat. Egy helyen találjátok meg az olvasmányok, auctorok megértéséhez szükséges ismereteket, olykor a szövegek előzményét vagy folytatását, illetve a nyomdokaikban járó utódaikat. A görög és római élet hétköznapjai és ünnepei is ilyen forrásokból tárulnak fel az egyik fejezet nyomán.
S minthogy gyűjteményünk teljes egészében magyar nyelvű, haszonnal forgathatja minden középiskolás diák és minden olyan felnőtt, aki kíváncsi (legjobb műfordítóink tolmácsolásában) a görög-római költészet önmagában is érthető, különösen híressé vált részleteire, vagy néhány, antik szerzők ihlette remekműre a magyar és a világirodalomból.
A magyar irodalom antik örökségének legfőbb ihlető forrása volt számunkra a (ma már nehezen hozzáférhető) Klasszikus álmok című antológia a Parthenon sorozatból, s bár hasonló, mai kiadvány hiányát érezzük, itt csak ízelítőül nyújthatunk bepillantást a magyar és világirodalom gazdag antik ihletésű hagyatékába.
Gyakorlatból tudjuk, hogy olvasóink (különösen diákjaink) bár szakmailag előkészülve olvassák-hallgatják az illusztrációként bemutatott műveket, részleteket, friss élményeiket nehezen tudják utána szavakba önteni. Ezért szinte minden esetben megtoldottuk a szöveget egy-két gondolatébresztő mondattal, mellyel továbbgondolásra, újraolvasásra akarunk buzdítani, beszélgetést kezdeményezni. Tapasztalatból tudjuk, hogy jó pár olyan mű van közöttük, amely után spontán módon megindul a beszélgetés valamilyen erkölcsi vagy egyéb, a fiatalokat érdeklő témáról, így ezek a szövegek akár osztályfőnöki vagy önismereti órák vitaindító anyagául is szolgálhatnak. Mások viszont önképzőkörök témáihoz, szavalóversenyekhez, tréfás vagy komoly ünnepi műsorokhoz szolgáltatnak anyagot.
Összegezve tehát azt mondhatjuk, hogy ebbe a gyűjteménybe a klasszikus antikvitás szempontjából informatív, esztétikailag értékes, s etikai szempontból figyelemre méltó szövegeket válogattunk.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Kiadás éve

1993

Oldalszám

222