Bella Gutterman: Az Auschwitz album

Előjegyezhető

Kategória:

A történelem angyalának varázslatos érintése, vagy egyszerűen csoda volt, hogy egy ilyen ritka fényképes dokumentum, mint az Auschwitz Album megmenekült, majd a Yad Vashem fotóarchívumának adományozták.
Ez az album egyedülálló, nincs hozzá hasonló az egész világon. Több mint kétszáz oldalon keresztül dokumentálja minden irányból és szögből egy zsidó transzport érkezését, a szelekciót, a személyes tárgyak elkobzását és végül a fizikai megsemmisítésre való előkészületeket. Ez a transzport Kárpátaljáról indult – arról a területről, amelyet 1939-ben csatoltak vissza Magyarországhoz Csehszlovákiától – és az auschwitz-birkenaui haláltábor peronjára érkezett 1944 májusában. A legmegdöbbentőbb és legmeglepőbb tény, hogy az album egy olyan túlélő kezébe került, aki abból a transzportból származott. Jakab Lili kinyitotta az albumot, és azonnal felismerte saját közösségének tagjait, akik vele együtt érkeztek a birkenaui peronra: a képeken ott volt a hitközség rabbija, saját családja, számos rokona és… önmaga is.
A Yad Vashem, az Auschwitz Birkenau Állami Múzeum és a Magyar Köztársaság Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma bemutatja önöknek ezt a művészi kivitelű kiadást, mely olyan képeket tartalmaz, amelyekkel még soha nem találkoztak és amelyek új információkat jelentenek a deportáltak személyazonosságáról és tragikus sorsáról.

Készleten
Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Fordító

Breuer Ádám Dániel

Oldalszám

272