Dr. Meskó G. Zoltán: A csendes összeesküvés

Ár: 700 Ft

Megvásárolható

Kategória:

1999 nyarán hozott nekem a posta egy érdekes küllemű, vékony könyvecskét, sokat ígérő, különös címmel: “A csendes összeesküvés.” A cím hatására belelapoztam a könyvbe, és meglepődve tapasztaltam, hogy le sem tudom tenni.
Végre itt egy illetékes szemtanú beszámolója arról, hogyan nyomultak be a kommunisták a pozsonyi szlovák Komensky Egyetemre, hogyan torzították el és züllesztették le ezt az egyetemet és kassai tagozatát, a P. J. Safárik Egyetemet. Mennyivel megrázóbb és érdekesebb a szemtanú tollából olvasni a részletes leírást, hogyan törték derékba Szlovákia legjobb orvosainak karrierjét (és többnyire egész életútját) 1945 és 1955 között kommunista kollégáik. A végeredmény a szlovák tudományos élet súlyos torzulása volt, amelyet az egyetem máig sem hevert ki.
Dr. Meskó eredetileg angolul írta könyvét, így munkája csak az olvasók szűkebb csoportjához jutott el. Én azonban úgy láttam, története sokkal szélesebb nyilvánosságot érdemel, ezért arra biztattam, fordíttassa le művét más nyelvekre, s ez meg is történt. Örömmel vállaltam a megtisztelő feladatot, hogy ezt az érdekes munkát szerkesztőként átnézzem, és az első fejezetben kiegészítsem a szlovák történelem rövid áttekintésével, hogy a leírt események a megfelelő történelmi összefüggésbe kerüljenek.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző