Szerző: Franky Silver 

DÁTUM: 2022-12-07  

Ismét közeledik a karácsony, az év egyik legkedvesebb időszaka, ám sajnos egyben a legstresszesebb is.

Karácsony

Lehet, hogy azt hiszed, túl korai még a karácsonyi ajándékokon gondolkodni, de az okozza a legtöbb stresszt ebben az időszakban, hogy mindent az utolsó pillanatra hagyunk, aztán karácsony előtt néhány nappal tolongunk a „maradék” lehetőségekért. Valójában már csupán néhány nap van hátra, hogy beszerezzük az összes ajándékot szeretteinknek.

Most azonban hagyjuk egy kicsit a stressz témáját. Merüljünk bele inkább a karácsonyi hangulatba. Nézzük meg közelebbről, honnan ered a karácsonyi ajándékozás hagyománya.

Az ajándékozás hagyománya karácsonykor

A karácsonyi ajándékozás kedves szokás, bár érdemes alaposan átgondolni, hogy szeretteinknek személyre szabott, egyéni ajándékkal kedveskedjünk.

Honnan ered a karácsonyi ajándékozás ötlete? Valamikor elkezdődött. Valakinek eszébe jutott és csak utóbb vált hagyománnyá. Több elmélet is létezik ezzel kapcsolatban, egyik kedvesebb mint a másik. Valamelyik teória biztos Neked is megtetszik. Alább összefoglaljuk ezeket néhány szóban.

Karácsony

Az egyik teória szerint Szent Miklós tette le a karácsonyi ajándékozás alapjait a XIII. században. Ő volt az, aki megajándékozta a szegény családok gyermekeit december 6-án, mely szokás azóta is megmaradt, függetlenül attól, hogy a reformáció idején az ajándékozás áttevődött karácsony szent ünnepére. Napjainkban a gyermekek december 6-án is kapnak ajándékot, főként édességet és apróságokat, a nagyobb ajándékok pedig karácsonykor kerülnek a fa alá. A reformáció idején még egy ok volt rá, hogy karácsony szent ünnepén szokássá tették az ajándékozást. Úgy gondolták, hogy mivel a napkeleti bölcsek is ajándékokkal jelentek meg a gyermek Jézus előtt, ezért érdemes szokássá tenni minden évben az ajándékozást.

Karácsony

Egy másik feltevés szerint Luther Márton tette szokássá az ajándékozást azzal, hogy megajándékozta a gyermekeket. Ezzel szerette volna a kicsiket közelebb hozni a szent ünnephez. Mivel főként szegényebb sorban lévő gyermekeket ajándékozott meg, ezért valószínűleg érzelmes pillanatok lehettek, így Luther Márton azonnal hagyományt teremtett.

Egyes nézetek szerint azonban a karácsonyi ajándékozás jóval régebbre nyúlik vissza. Az ókori Rómában ugyanis ebben az időszakban volt Saturnalia ünnepe, melynek hossza általában öt-hat napig tartott. Ez volt az egyik legnagyobb ünnep az ókori Rómában, mely során pontosan úgy történt az ajándékozás, mint napjainkban. Családtagok, barátok ajándékozták meg egymást, leggyakrabban még a szolgák is kaptak ajándékot.

A fentiekből világossá vált, hogy nincs konkrét adat arra vonatkozólag, mikor kezdődött ez a kedves szokás. Azt azonban reméljük, hogy a fenti sorok olvasása közben Téged is elragadott a karácsonyi hangulat.

Karácsony

Térjünk vissza a jelenbe, és nézzük meg, miért olyan nehéz napjainkban a karácsony előtti időszak, egészen pontosan az ajándékok beszerzése.

Miért olyan nehéz ajándékot választani karácsonyra?

A nehézségek egyik fele nyilvánvalóan az anyagi lehetőségek, illetve annak hiánya, ám ennél is nagyobb problémát jelent az ajándékok kiválasztása.

Karácsony

Az emberi kapcsolatokat nagymértékben meghatározza, illetve annak típusát jelzi, hogy mennyire személyes ajándékot választunk a másik félnek. Ez természetesen a kapcsolat további alakulását is befolyásolja. Pontosan megmutatja az ajándék személyes volta, hogy mennyire ismered a másik felet.

Ez a valódi nehézség a karácsony előtti időszakban, amikor a megfelelő ajándékot keressük. Azonban van egy bombabiztos tippünk, amivel teljesen biztosan nem nyúlhatsz mellé. Mivel a Ráday Antikvárium blogot olvasod, már kitalálhattad, hogy ez nem más, mint a könyv.

Miért jó ajándékötlet a könyv?

A könyv olyan széles palettát tár eléd, amiből könnyedén választhatsz mindenkinek.

A párod főzni szeret? Ajándékozd meg egy szakácskönyvvel (vagy kettővel). A gyermekeid főként alkotni szeretnek? A hobbikönyvek tárháza is kifogyhatatlan. Az egyik barátodat érdekli a történelem? Történelmi könyvekből is rengeteg létezik. Akár romantikus könyvet keresel egy barátnődnek, akár krimit, a Ráday Antikváriumban mindent megtalálsz, ráadásul nagyon kedvező áron. A gyermekeket lepd meg ifjúsági irodalommal vagy mesekönyvvel.

Nem szükséges az utolsó napokban rohangálnod ajándékok után, hiszen a könyv mindenre megoldás.

Nézz körül a Ráday Antikváriumban! Még van időd alaposan átgondolni, hogy ki milyen könyvet kapjon karácsonyra.