Antoine de Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry (1900. június 29. – 1944. július 31.) francia író és pilóta. Elsősorban A kis herceg (Le Petit Prince) című regényéről ismert.

Élete

Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry Lyonban született
Franciaországban 1900. június 29-én egy régi vidéki nemesi család
sarjaként. Saint-Exupéry falu a család birtokában volt a középkorban.

Antoine de Saint-Exupéry először a haditengerészet iskolájába járt, majd
építészetet tanult.

Egyik képzés sem volt ínyére, ezért félbehagyta tanulmányait és 21 évesen megkezdte katonai szolgálatát, ahol pilótaképzést kapott. Egy év múlva átment a légierőhöz. Nem sokkal később eljegyezte magát, majd menyasszonya kérésére kilépett a hadseregből. Bár az eljegyzés később felbomlott, a repülés megmaradt számára, mint örök szerelem. 1926-ban a nemzetközi postajáratoknál kezdett repülni a Toulouse-Dakar postajáraton. Ezekből az élményeiből született meg A déli futárgép (Courrier Sud) című műve.
Később más postai útvonalakon is repült, valamint egy kisebb repülőtér, a Cape Juby igazgatója lett. 1929-ben Dél-Amerikába költözött, ahol az Aeroposta Argentina céget vezette. 1931-ben jelent meg második legismertebb műve, az Éjszakai repülés (Vol de Nuit), majd ugyanebben az évben megházasodott, Consuelo Suncín
Sandoval Zecena salvadori író őt vette feleségül, meglehetősen viharos házasságuk volt.

Az író eltűnése

Antoine de Saint-Exupéry a második világháború alatt a felderítőknél szolgált. Ugyan 1942-ben megszökött és egy rövid ideig az Egyesült Államokban élt, ám később visszatért Európába és folytatta a harcot továbbra is a francia felderítők kötelékében.

1944-ben már 44 éves volt, elvileg nem repülhetett volna, mégis vállalt még egy utolsó küldetést. 1944. július 31-én elindult, hogy adatokat gyűjtsön egy Rhone-völgyi német alakulatról. A küldetésről nem tért vissza. Néhány
nappal később találtak egy egyenruhás holttestet, évtizedekkel később az író karláncáról azonosították, melybe felesége és kiadója neve volt gravírozva. Tehát bebizonyosodott, hogy valóban az ő holtteste volt. A repülőgépet
azonban egészen 2000-ig nem találták meg.

2000-ben egy búvár bukkant rá az író repülőgépének roncsaira, amit hosszas előkészületek után, három évvel később kiemeltek az óceánból, majd egy év múlva azonosították a gépet. A baleset oka azonban soha nem derült ki, ugyanis lövedéknyomok nem voltak a repülőgépen. Lehetséges, hogy műszaki hiba lépett fel, de az is lehet, hogy Antoine de Saint-Exupéry szívproblémáiból adódóan repülés közben rosszul lett. Egyes feltételezések
szerint akár öngyilkosság is lehetetett.

A rózsa emlékiratai

Úgy tűnik, hogy Antoine de Saint-Exupéry egész életét végigkísérte a rejtély. 1944 előtt az író és felesége közös emlékiratot írtak, mely A rózsa emlékiratai (Mémoires de la rose) címet viselte. 

Ez az emlékirat azonban nagyon sokáig rejtve maradt. Felesége halála után, 1979-ben találtak rá a
kéziratra közös otthonuk padlásán, és még ezek után is a kiadás 21 évet váratott magára. 2000-ben adták ki először, azóta 16 nyelvre fordították le.

A kis herceg

A kis herceg (Le Petit Prince) 1943-ban jelent meg. Antoine de Saint-Exupéry leghíresebb műve, mely elvileg gyerekkönyv, emellett azonban súlyos társadalomkritika és karikatúra. 

Több mint 400 nyelvre lett lefordítva, 80 millió eladott példánnyal büszkélkedhet. Magyarországon több fordításban is megjelent a regény. Mindezek közül Rónay György fordítása a legismertebb és legelterjedtebb.

Művei

A pilóta (L'aviateur – 1926)
A déli futárgép (Courrier sud – 1929)
Éjszakai repülés (Vol de nuit – 1931)
Az ember földje (Terre des Hommes – 1939)
A hadirepülő (Pilote de Guerre – 1942)
Levél egy túszhoz (Lettre à un Otage – 1943)
A kis herceg (Le Petit Prince – 1943)
Citadella (Citadelle – 1948)

Könyvek

Keresés Saint-Exupéry könyvei között:

Ha te is a könyvek szerelmese vagy, kövess minket Facebook oldalunkon!