Mika Waltari

Mika Toimi Waltari (1908. szeptember 19. – 1979. augusztus 26.) finn író, elsősorban történelmi regényeiről híres, legismertebb műve az ókori Egyiptomban játszódó Szinuhe.

Mika Waltari rendkívül termékeny és sokoldalú író volt. Írt krimiket, történelmi regényeket, kisregényeket vígjátékokat, meséket, verseket, drámákat, hangjátékokat. A detektívregényei üzleti szempontból nagyon sikeresek voltak, ezek bevételeiből támogatta a finn irodalmi és színházi életet, valamint a fóti gyermekvárost.

Élete

Gyermekkora és tanulmányai

Mika Toimi Waltari Helsinkiben született 1908. szeptember 19-én. Édesapja
evangélikus lelkész és iskolaigazgató volt, édesanyja irodai ügyintéző.
Hárman voltak testvérek. Mika Waltari öt éves volt, amikor édesapja elhunyt,
ettől az időszaktól kezdve teológus és mérnök nagybátyjai segítettek
édesanyjának a gyereknevelésben. Az egyetemen irodalmat és teológiát tanult, majd 1924-ben a filozófiai tudományok kandidátusa lett. Első munkahelye egy könyvkiadóban volt, ahol szerkesztőként és kritikusként dolgozott.

Karrier, utazások, házasság

1924-től Mika Waltari hosszú külföldi utazásokat tett. 1926-ban debütált
modern lírikusként.

1927-ben Párizsba utazott, ott írta meg első, A nagy illúzió (Suuri illusioni) című regényét, mely 1928-ban jelent meg és óriási áttörést ért el vele. 1931-ben feleségül vette Marjatta Luukkonent, majd egy évvel később megszületett a lányuk, Satu Waltari, aki később szintén író lett. 

Munkássága

A nemzetközi ismertséget a történelmi regényei révén érte el, melyek közül az ókori Egyiptomban játszódó Szinuhe (Sinuhe, egyptiläinen) a legismertebb. További nagysikerű történelmi regényei Az ország titka
(Valtakunnan salaisuus – 1959) és a folytatása Az emberiség ellenségei (Ihmiskunnan viholliset – 1964) melyek a Jézus korabeli Római Birodalomban játszódnak.
Mika Waltari nagyon elfoglalt volt, munkamorálja magas volt, ami valószínűleg annak volt köszönhető, hogy mániás depresszióban szenvedett. Általában egy könyv befejezése után következett a depressziós időszaka.
Ezek némelyike olyan súlyos volt, hogy kórházi kezelésre szorult. Mindemellett jellemző volt rá, hogy meglehetősen könnyen váltott írásaiban egyik műfajról a másikra. Ennek a tulajdonságának köszönhetjük a híres
Palmu felügyelőt, mely karakter három regényt is kapott. 1935-ben állami díjjal tüntették ki. 1957-től a Finn Tudományos Akadémia tagja volt. 1979-ben, a felesége halálát követő évben, 70 évesen Mika Waltari Helsinkiben elhunyt. Mika Waltari az egyik legismertebb finn író, műveit több mint 40 nyelvre
fordították le. 29 regényt, számos novellát, meséket, verseket, színdarabokat, rádiójátékokat, tényirodalmat, valamit több száz cikket írt.

Legismertebb regényei

A nagy illúzió (Suuri illusioni – 1928)
Az asszony és az idegen (Vieras mies tuli taloon – 1941)
Szinuhe (Sinuhe, egyptiläinen – 1945)
Mikael (Mikael Karvajalka – 1948)
Szerencsés Félix (Feliks onnellinen – 1957)
Az ország titka (Valtakunnan salaisuus – 1959)
Az emberiség ellenségei (Ihmiskunnan viholliset – 1964)

Krimik

Cselszövők (Kuka murhasi rouva Skrofin – 1939)
Palmu felügyelő tévedése (Komisario Palmun erehdys – 1940)
Megmondják a csillagok (Tähdet kertovat, komisario Palmu – 1962)


Ha te is a könyvek szerelmese vagy, kövess minket Facebook oldalunkon!