Stephen King

Stephen Edwin King (1947. szeptember 21. –) amerikai író. Napjaink legolvasottabb szerzője, művei több mint 400 millió példányban kerültek eladásra.

Stephen King új szintre emelte a horror, a thriller, a sci-fi és a fantasy műfajt, mindemellett kortárs szépirodalmi művei is jelentős értéket képviselnek. Ezekkel a művekkel Stephen King valóban eltörölte, de legalábbis elvékonyította a szépirodalom és a populáris irodalom között húzódó határt.

Élete

1947. szeptember 21-én született Portlandben, majd kétéves korától kezdve édesanyja egyedülálló anyaként nevelte őt és testvérét. Hétévesen határozta el, hogy író lesz és már akkor írt történeteket.

Első írásai 19 éves korában jelentek meg a Comics Review  magazinban.

1966-ban kezdte el tanulmányait a Maine-i Egyetemen, angol nyelv és
irodalom szakon. Itt ismerkedett meg feleségével, Tabitha Spruce-szal. A
diploma után, oly sok íróhoz hasonlóan, tanítani kezdett. Három gyermeke
született. A második gyermek születése után nem sokkal a New American
Library megvette a Carrie jogait, ami 1974-ben jelent meg. Addig azonban
meglehetősen sokat kellett nélkülöznie a családnak.

A hirtelen jött népszerűség

A Carrie azonnal átütő sikert hozott és gyorsan ismertté tette Stephen King nevét. Ekkor hagyott fel a tanítással, majd nem sokkal később, egy coloradói és egy angliai költözés után, családjával végleg Maine államban telepedtek le, ahol szinte az összes regénye játszódik.
1977-ben megírta a Ragyogás című regényét, ami azonnal óriási siker lett, majd három évvel később átvehette első díját, a World Fantasy-díjat. A hirtelen jött népszerűség mindenkire másmilyen hatással van. Stephen
King a drogokhoz fordult, majd hosszú évek után, 1987-ben sikerült felhagynia ezek használatával.

Richard Bachman élete és halála

A hetvenes évek végén Stephen King kíváncsi volt, hogy ha nem a saját, jól ismert neve fémjelezné a regényeit, akkor is ilyen sikeresek lennének-e.

Így született meg Richard Bachman, ezen az álnéven hét regény írt és jelentetett meg. Ezek a regények mérsékelt sikereket értek el, ám amint kiderült, hogy Stephen Kinget rejti az álnév, az eladások megtízszereződtek. Az író választ kapott a kérdésére, így 1985-ben Richard Bachman pályafutása és létezése véget ért.

A híres Setét Torony sorozat

A Setét Torony címen írt sorozatát Stephen King még az egyetemen kezdte el. Éveken át haladt a célja felé, hogy egy egész világot teremtsen meg ezáltal.

Elmondása szerint az egyetemen, egy néhány önjelölt íróból álló csoport különböző színű papírokat kapott. Stephen King papírkupaca zöld volt. Később úgy nyilatkozott erről, hogy már akkor tudta, hogy ezek mágikus papírok. Később minden regény híres lett, amit a csoporttagok ezekre a papírokra kezdtek el írni. Stephen King A Setét Torony című regényfolyamot kezdte el a zöld papírokon. 
Az első kötet A harcos címmel 1982-ben jelent meg. Bár műfaját tekintve fantasy, mégis jóval közelebb áll a mágikus realizmushoz. A magyar kiadás Bihari György fordításában jelent meg, aki kitűnően ültette át magyar
nyelvre a művet. Az évek során hét kötet jelent meg a sorozat keretein belül, majd 2012-ben, nyolc évvel a sorozat lezárása után Stephen King írt még egy részt, ami az idővonalon a negyedik és az ötödik kötet között helyezkedik el. Így lett az Átfúj a szél a kulcslyukon című regény A Setét Torony sorozat 4,5. része.
Az évtizedek során Stephen King sok társszerzővel dolgozott együtt, többek között a fiával Owen Kinggel is, valamint sok műfajban kipróbálta magát, egyikben sem vallott kudarcot. Rengeteg díjjal ismerték el munkásságát.
Tizenöt alkalommal kapta meg a Bram Stoker-díjat, öt alkalommal a Brit Fantasy-díjat, négy alkalommal a World Fantasy-díjat. További díjai: Hugo-díj, Nemzeti Könyvdíj, O. Henry-díj, World Horror Convention.

Legismertebb művei

Carrie (Carrie – 1974)
A ragyogás (The Shining – 1977)
Végítélet (The Stand – 1978)
Cujo (Cujo – 1981)
A Setét Torony I.: A harcos (The Dark Tower: The Gunslinger – 1982)
Az (It – 1986)
A halálsoron (The Green Mile – 1996)
A Búra alatt (Under the Dome – 2009)
Mr. Mercedes (Mr. Mercedes – 2014)
A kívülálló (The Outsider – 2018)
Billy Summers (Billy Summers – 2021)

Ha te is a könyvek szerelmese vagy, kövess minket Facebook oldalunkon!