Stieg Larsson

Stieg Larsson, született Karl Stig-Erland Larsson (1954. augusztus 15. – 2004. november 9.) svéd író és újságíró. A világhírű Millennium-trilógia szerzője.

A tetovált lány című regénye révén, ami a Millennium-trilógia első kötete, az egész világon egycsapásra ismertté vált a svéd író. A trilógia mindhárom részét megfilmesítették Svédországban és az Egyesült Államokban egyaránt.

Élete

Stieg Larsson 1954. augusztus 15-én született Västerbottenben, szülei mindössze 19 évesek voltak.

Édesapja grafikus volt a Västerbottens-Kuriren újságnál. Stieg Larssont anyai nagyapjánál helyezték el egy Norsjö melletti kis faluban, ott nevelkedett 9 éves koráig, nagyapja haláláig. Ezután visszakerült szüleihez, kiknek időközben még egy fiuk született. 16 évesen költözött el otthonról, majd hamarosan Umeåban megismerkedett Eva Gabrielssonnal, akivel egész életükben élettársak voltak.

1977-től 1999-ig grafikusként dolgozott az Újságírói Távirati Ügynökségnél, majd 1999-től az Expo magazin főszerkesztője volt. Emellett több könyvet is írt a fasizmus ellen, valamint 1986-tól élete végéig a Palme-gyilkosság foglalkoztatta.

Stig Larsson vagy Stieg Larsson?

Stieg Larsson eredeti neve Karl Stig-Erland Larsson.

A névváltoztatás oka nagyon egyszerű, Stig Larsson költő, író, drámaíró és kritikus a kortársa volt, mindketten belefáradtak abba, hogy mindig összetévesztették őket. Ennek vetett véget Stieg Larsson a névváltoztatással, ezzel az apró plusz „e” betűvel. Ez azonban nem jelentette azt, hogy soha többet nem keverték őket össze.

Millennium-trilógia

Stieg Larsson megírta a Millennium-trilógiát, majd beküldte a Piratförlaget kiadónak. Onnan átkerült 2004-ben a Norstedts kiadóhoz, ahol első olvasás után azonnal a kiadás mellett döntöttek. A sorozat első része 2005-ben jelent meg, Stieg Larsson azonban nem érte meg a kiadást.

Az első kötet, A tetovált lány (Män som hatar kvinnor) 2005-ben jelent meg, majd évente adták ki az azt követő részeket. A negyedik résszel már nem készült el az író. A kiadó 2013-ban David Lagercrantz-ot bízta meg a regény befejezésével, ami 2015-ben jelent meg Ami nem öl meg (Det som inte dödar oss) címmel.

Stieg Larsson egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a Millennium-trilógiát amolyan nyugdíjbiztosításként írta. Sajnos az előnyeit már nem élvezhette, nem sokkal később, még az első regény megjelenése előtt, 2004. november 9-én szívinfarktusban elhunyt.

A nyugdíjbiztosítással kapcsolatban végül igaza lett, hiszen a három kötet 2011-ig 50 országban jelent meg 60 millió példányszámban. AMillennium-trilógiával Stieg Larsson az egész világon ismertté tette a skandináv krimi műfaját.

Művei

A tetovált lány (Män som hatar kvinnor – 2005)

A lány, aki a tűzzel játszik (Flickan som lekte med elden – 2006)

A kártyavár összedől (Luftslottet som sprängdes – 2007)


Könyvek

Keresés Stieg Larsson könyvei között:

Ha te is a könyvek szerelmese vagy, kövess minket Facebook oldalunkon!